pisang bertelur

maaf tiada gambar untuk tatapan anda.

Dulu sebelum start praktikal, aku ada penyakit tak boleh tengok matahari (err, sebenarnya penyakit aku tak boleh tidur malam, bak kate omputeh, yang deme dok panggil insomnia tu haa) so,setiap malam aku akan terjah dapur cari apa yang ada untuk dimasak. Kebetulan masa tu baru balik dari kampung, maka kami borong bertandan-tandan pisang sampai hari-hari menu utama adalah pisang. Pagi-pagi buat lempeng pisang. Tengah hari masak gulai taruk pisang. Petang pula buat cekodok pisang. Malam mengunyah kerepek pisang sambil tengok drama. Memang muka pisang memanjang yang kami nampak.


Imej : Ihsan dari mr Google

Ok dah, melalut pulak. Memandangkan hanya pisang saje yang ada pada malam itu, maka aku dengan perut yang lapar pun terfikirkan satu resipi yang tak tau enak tahap apa ini.

 Ni resipi roti telur pisang goreng aku nak share pada korang :

- 2 keping roti pullman (roti biasa yang kaler putih orang selalu buat sandwich tu)

- 1 sikat biji pisang emas dibawa belayar (boleh guna pisang lain yang sedap dimakan juga)

- gula pasir secubit (cubit-cubit sayang je, nak bagi rasa manis tak manis sangat sebab pisang tu sendiri sudah ada manisnya)

- 1 biji telur ayam yang dipukul tanpa belas kasihan sehingga berbuih

- minyak yang agak banyak untuk menggoreng

Cara-cara membuat:

1. Ambil roti, dua keping atau lebih pun boleh, lenyek sampai dia leper. Kalau tak de penggelek, guna tangan picit-picit pun ok jugak, nak lagi cepat penyek, guna siku atau lutut, janji dia penyek.

2. Hiris nipis pisang dan susun di atas roti yang telah dipenyekan tadi.

3. Taburkan gula dan lapiskan sekeping lagi roti, macam nak buat sandwich.

4. Potong roti menjadi 4 bahagian.

5. Rendamkan bahagian tadi didalam telur sehingga semua bahagian disaluti telur.

6. Goreng sehingga kekuningan. 

7. Dah siap! Makan dengan pelahap seolah-olah makanan itu sedap sangat supaya orang lain tengok dan rasa nak makan sama. Sharing is caring.

Notakukukaki : resipi yang aku bagi ni hidangan untuk satu perut sahaja. 

Aku suka lelaki yang BERSIH


aku suka lelaki yang bersih. bersih yang aku maksudkan di sini dari segi fizikal,penjagaan tubuh badan. Kalau dari segi akhlak, rupa, agama dan bla..bla..bla tu kite tolak tepi dulu… Itu cerita kita simpan untuk episode 347 nanti.
setiap kali aku keluar dengan mana-mana lelaki, surely aku akan cek dari atas ke bawah. dari hujung rambut sampai hujung kaki. cek luaran je ye. kau jangan nak fikir lebih. 
ni dia checklist aku :)
rambut: mesti kemas,teratur. paling tak pun, shampoo selalu. aku tak kisah sangat kau pakai gel ke wax ke minyak baby ke minyak atar ke atau kau tak sikat rambut ke,yang penting rambut tu BERSIH.
muka: bab muka ni aku jarang cek. sebab aku ni pemalu. kantoi la nanti kalau terusha lebih muka kau. haha. tak kisah la kau hensem macam fahrin ahmad ke jongang macam os ke hidung panjang macam zizan ke, yang penting muka tu BERSIH, tak mau berminyak macam kuali lepas goreng mee.
mulut: haa,yang ini memang bagi extra point kalau mulut kau tu sentiasa berbau harum. aku paling pantang kalau bercakap dengan mereka yang mulut berbau. agak-agak la der,sebelum bercakap tu boleh tak kau hembus nafas kau dalam plastik pastu kau bau nafas kau. kalau rasa macam nak pengsan bau nafas sendiri?kalau tak rasa apa-apa kau try suruh orang-orang berdekatan tolong bau. kalau ada yang tak kena, cari la gula-gula ke paling tak pun pegi cari pili air kumur-kumur ape yang patot.
gigi: walaupun gigi aku tak bersih mane,tapi aku suka tengok gigi orang yang bersih. yang tak ada ke’karat’an , ke’taik’an dan sebagainya.
bebulu: jangan nak fikir ke laut. bebulu makna nya, bebulu di tepi kawasan mulut. aku personally tak suka lelaki yang bermisai sebab aku sendiri ada misai. (haha. scary pulak bile dengar pompuan ade misai) janggut tu ok la. boleh diterima lagi. tapi trim kasi cantik kemas lagi molek.
leher: lagi besar halkum kau lagi seksi bagi aku. haha. eh,ke situ pulak aku. tak tak. bab leher ni pun aku concern jugak. tak nak la berdaki sana sini. BERSIH ok.
badan: ehem,yang ni aku tak dapat nak cek pulak sebab selalunya tersembunyi. hihi. yang penting badan tak berbau. oh just nak mention yang aku suka lelaki pakai deodorant AXE perisa coklat. awww„rasa macam nak makan je kau. 
tangan: ni paling kegemaran. pasal apa? pasal aku suka tengok tangan lelaki. lagi-lagi yang ada urat timbul-timbul. nampak seksi yuuu. 
kuku: ini wajib. kuku mesti sentiasa pendek. kuku panjang hanya untuk perempuan. lelaki berkuku panjang sangat eiiwwwww. tak kuase mak nak nengok. kuku ni bukan setakat kuku tangan je. kuku kaki pun aku tengok skali.
haa kau, aku dah cakap aku scan baek punye. dari atas sampai bawah. u better watch out guys!

habis la,lepas baca ni confirm tak de sape nak keluar dengan aku lagi. ahh,pedulik ape aku. keluar dengan diri sendiri pun jadik.

dah. bye!

lucky me, i'm a part of them =)

Menjadi sebahagian daripada mereka membuat aku rasa gembira.

Aku bertuah sebab jadi orang pertama yang terpilih untuk ke chinese kitchen. Dapat chef yang sangat memahami dan caring. Tiba-tiba terasa disayangi. Awwwh,,bahagia!

Yang buat aku rasa lagi bahagia lepas kejadian hari ini, hari ke 9 aku di situ.

Apa sebabnya? Itu nanti aku cerita.

Sekarang ni nak cerita kehidupan aku sepanjang bergelar 'anak dapur'. Kenapa aku panggil diri aku 'anak dapur' ? Yela, tak kan nak panggil emak dapur pulak? Tunggu kahwin nanti baru boleh. Pak dapur? Tentulah tidak sesuai. Anak dapur, bunyi sedap sikit. Lagipun, 'anak dapur' tu melambangkan yang aku masih mentah lagi selok belok di dapur. Masih baru. Masih perlu dibantu. Masih banyak yang perlu aku ambil tahu.

aku dah jatuh hati agaknya ?_?

Its been two weeks since i worked there. Eh,apsal aku speaking lak? Oh ye, aku kalau tiba mood emo, jiwang memang suka speaking fefeeling amareka. Maaf kalau english aku berterabur. Aku nak cakap sesuatu ni. Aku rasa aku dah jatuh hati pada...............

Sehari tak nampak muka, rasa resah je. Serba serbi tak kena. Bila dah nampak, mata bertentang mata. Senyum berbalas senyum. Baru rasa tenang. Nak pulak dia tegur. Aduh, rasa nak pengsan!


Aku tak ingat apa nama mamat tu. Tapi biar aku namakan dia Mr Sexy. Haha. Geli pulak sexy2 ni. Tapi, peduli apa kau? Sukahati aku nak bagi nama apa pun kan.

Ok, dah. Enough about him.

Esok ada budak praktikal baru. Yeay! Aku dapat teman jugak akhirnya. Tak de la aku kesorangan cakap dengan tray hari-hari. Potong sayur sorang-sorang. Hantar makanan pun sorang-sorang. Aku ni pulak jenis suka nyanyi terkumat-kamit sendiri. Ade ke patut ade yang tanya aku "cakap sorang-sorang ke? kau ok tak ni? Macam orang sewel je aku tengok" huh. sabar jela.
Tak sabar nak tunggu esok.

Nota kukukaki : Mr EP tegur kat facebook tadi. Rasa teruja! Ni dia baru kol cakap nak jumpa. Kebetulan dia hantar kawan dia kat area sini. Nak jumpa, tapi macam dah lewat la pulak. Esok aku kerja lagi. Aduh. Sayangnya~

menyampah dengan kau boleh tak?

Dah berapa banyak kali kau call aku tak angkat? Berapa banyak message kau aku tak reply? Kau tegur aku kat facebook pun pernah aku reply? (ada, tapi kadang-kadang dan jarang-jarang)

Kalau aku tak layan lansung cakap aku sombong. Nak cakap terus terang nanti ada pulak yang makan dalam. Aku pendam lama-lama aku jugak yang merana.


*harap aku ada keyakinan dan keberanian untuk buat begini pada dia. haha. 

Macam mana nak bagitahu kat seseorang tu kalau kita tak de feeling kat dia dan dah tak de hati langsung nak tengok muka dia bahkan kalau boleh tak nak tengok langsung nama dia muncul kat handphone mahupun ruang-ruang chatting di alam maya?

Aku rimas la dengan kau ni. Boleh tak kau pergi main jauh-jauh jangan ganggu ketenteraman hati aku lagi?

Aku dah tak tau nak buat apa lagi. Jenis orang tak faham bahasa tubuh betul lah. Patut cikgu kat sekolah buat kelas 'bahasa tubuh' atau nak lebih komersial sikit bunyinya 'body language' class. Satu jam untuk setiap minggu sudah memadai agar lelaki tahu bila perempuan kata

"saya benci awak!" sambil tumbuk dinding tapi tetap berdiri tegak di situ, itu maknanya dia benci-benci sayang.

Atau,

"saya benci awak!" sambil menghalakan muka ke tempat lain dan berlalu pergi tanpa menoleh ke belakang, itu maknanya dia memang betul-betul benci. Ya, BETUL. Bukan tipu gedik-gedik manje gitu.


Oh, aku buntu :-$

penat tapi gembira

Semalam, mata aku melabuhkan tirainya dengan tiba-tiba. Tak pernah dalam history aku tidur awal begitu. Sampaikan bangun pagi aku tengok berderet message kt inbox, siap pakej dengan miskol semua aku tak layan. Mak penat la noks. Tolong lah faham. Kau pun satu, pukul 2, 3 pagi call nak harap aku jawab, kejadahnye kau? Tolonglah faham, aku kerja dan kerja aku memerlukan banyak tenaga. Makanya aku perlukan rehat yang cukup. Tolong jangan ganggu waktu tidur aku dengan panggilan yang tak penting, aku tak ada masa nak layan.

Mungkin kerana terlalu penat, aku cepat moody. Walaupun penat tapi aku gembira. Gembira kerana aku gembira dengan kerja yang aku lakukan. Gembira kerana aku gembira dengan semangat berpasukan yang mereka berikan.

Semalam mungkin terlalu penat, tetapi hari ini rileks sangat. Aku tidur dan berbaring-baring selama sejam pun sempat. Padahal waktu rehat yang diberikan untuk semua staff hanyalah selama empat puluh lima minit kosong saat.

baru seminggu bekerja, seluar aku dah longgar. Macam mana kalau sebulan? Setahun? Aduhh,,walaupun kerja ditempat yang penuh dengan makanan, tapi aku tak berjaya lagi untuk membesarkan badan.

Untung dapat kerja di situ =) Untung dapat kawan-kawan yang selalu beri motivasi dan galakan. Terima kasih kawan. Aku gembira.

aku rasa aku dah tak mampu

oh tuhan, tolong beri aku kekuatan untuk aku terus bertahan.

sumpah penat gila. badan aku sakit semua. mungkin sebab kena berkejaran, ditolak ke sana ke mari. angkat beban yang tak setimpal dengan kekuatan tubuh aku. mungkin sebab itu.

kau yang tak pernah tahu apa yang berlaku disebalik tabir sebuah tempat makan yang hebat tak kan pernah tahu apa yang aku rasa sekarang ni. tak kan pernah tahu macam mana penat dan jeliknya melihat karenah manusia yang berharta dan berpangkat. Manusia yang hanya pandang sebelah mata pada golongan bawahan seperti kami. Mereka cuma tahu, mereka bayar dengan mata wang yang lumayan, dan mereka haruslah dilayan.

bodoh ! tengok bola pun nak gaduh.

aku tak faham la dengan kera-kera yang tak reti tengok bola dengan beradab. kalau memang diorang tu kera tak pe la, aku faham, kera tak pi sekolah, ini manusia. manusia yang ada otak, tapi tak reti macam mana nak pakai, tak boleh fikir mana betul mana salah. manusia yang dah diajar untuk saling hormat menghormati. Kera yang duduk kat hutan tu pun tau nak hormat saeng-saeng demo. Ada ke sesiapa pernah dengar kera gaduh baling kulit pisang kat kera lain? Kalau ada meh story kat aku.


*notakuku: sapa kata perempuan duk dapur tak reti tengok bola?

Rayu

Disaat hati ku kosong.. 
Kaku, membeku.. 
Kau hadir memberi corak baru.. 
Tanpa malu dan ragu.. 
Kau cuba menawan hatiku.. 
Jenakamu.. Menghiasi hidupku..


Setelah diriku kau tawan, 
Kau biarkan, Kau lupakan, Kau tinggalkan, 
Tanpa sebarang kata, Tanpa sebarang berita, 
Tanpa sebarang pesan, Tanpa sebarang alasan.. 


Bagai kapal karam di lautan.. 
Aku seakan-akan hilang pedoman.. 
Ku tekad.. Untuk tidak percaya lagi.. 


Harapan meninggalkan angan-angan.. 
Angan-angan yang hanya akan melukakan. 
Tiada apa yg kau beri.. Selain sakit dihati.. 
Acap kali ku dipermainkan.. 


Moga hujan ini reda.. 
Membawa pergi segala derita.. 
Menghapus sekali segala duka.. 


Jangan menghindar dari ku.. 
Jangan pergi dari ku.. 
Jangan tinggalkan ku.. 
Jangan sakiti aku.. 
Jangan lukai aku.. 


Aku hanya wanita biasa.. 
Bisa tewas dengan cinta.. 
Terseksa.. Diri merana.. 


Usah kau bimbang jika ku menghilang.. 
Usah kau tanya mengapa ku menyepi.. 
Kerana kau yang buat aku jadi begini.. 


Bukan ku pinta harta di mata..
Cuma ku idam kasih dan manja.. 
Sayangi aku seadanya......


By,
NaFi




*notakuku : sedang aku belek-belek draft lama-lama, aku terjumpa ni dekat draft yang aku buat 2 tahun lepas. Masa ni tengah hati terluka kecewa diri merana. Nah kau! Tercipta sajak cinta meleset. Bila baca baik rasa macam, uhhh.

a new me =)

I've decided to re-open my blog to public, because i think i just can't stop my finger from typing and i love to express how and what i feel, i want to share it with you.




to those who have been following me and giving me support to continue blogging, thank you so much guys!