dugaan maha dasyat !

  Lepas satu, satu masalah yang datang. Ya Allah, kadang-kadang aku rasa aku tak cukup kuat untuk lalui semua ni. Sampai satu saat aku rasa aku dah memang putus asa untuk teruskan hidup. Hari-hari aku menangis. Aku menangis depan orang. Tak pernah aku menangis depan orang lain. Ego. Itulah pertama kali. Nampak tak betapa besarnya dugaan yang aku lalui?


Aku tak tau nak percaya pada siapa sekarang. Betul kata orang, kalau kita buat baik dengan orang tak semestinya orang balas baik pada kita. Kawan yang kita panggil kawan boleh jadi musuh dalam lipatan.

Aku akan ingat pesan seorang kawan aku ni, katanya "jangan terlalu baik dengan sesiapa"


emosi : runsing ~_~

kenapa aku suka hidup single?


Kenapa kalau aku cakap aku single tak ada banyak orang yang percaya.

Let me tell you something, bukan aku tak nak bercinta, but it's like, once you've been hurt, you are so scared to get attached again. Like you have this fear that every person you start to like is going to break your heart.

Faham?

Sedar tak sedar, tup tap tup tap, dah dekat 6 bulan kot aku single. So far, i'm enjoying myself being single. Kadang-kadang tu ada la jugak rasa alone, tapi belum sempat aku feeling alone, ade saje yang datang mengganggu menemani hati yang sedang duka (duka la sangat, tuihh)

Kalau aku kat rumah, tak ada benda lain yang wajib aku buat selain online. Hari-hari memang wajib buka facebook. Sebab through facebook je aku dapat hilangkan bosan. Setakat ni, aku tak pernah lagi rasa bosan sebab setiap kali aku online, ade je kawan-kawan yang sudi sembang-sembang kencang dengan aku.

Untung la dapat kawan-kawan macam korang. That's why aku rasa macam, 'buat apa nak ada boyfriend?' Kalau ada bf nanti, aku dah tak boleh nak sembang kencang dengan kawan-kawan (terutama kawan lelaki) aku. Sebab ada batasan. Batasan yang membuatkan aku bosan. 

Lagi, kenapa aku suka hidup single? Sebab aku boleh hang out dengan SESIAPA saje yang aku suka. Tak ada orang yang nak halang. Kalau ada bf, setiap benda nak kena report, setiap saat nak kena punch card, bagitau dekat mana dengan siapa. Ah, rimas tahu? Mak pak aku pon tak caring macam tu. Aku nak keluar, suka hati aku, yang penting pandai jaga diri. Tak ada nya time aku keluar makpak aku nak call lime ploh pat kali tanya aku kat mana, tengah buat apa, dengan siapa. Tak. Tak pernah selalu makpak aku buat begitu. Diorang percaya kat aku. Diorang tau aku pandai bawak diri. Diorang percayakan aku. So, aku pun kena la pandai jaga kepercayaan itu. 

Next reason, aku jarang rasa sunyi sebab aku ada ramai kawan-kawan lelaki yang caring. Tak tahu la kot dorang saje buat-buat caring ke ape ke. But, aku rasa aku tak perlu ada special bf  selagi bf bf aku ni masih setia nak care pasal aku. Everytime i have problems, aku share dengan korang. Ada yang pandai bagi nasihat, ada yang bagi kata-kata perangsang, yang bagi motivasi pun ada. Sekali lagi aku nak cakap, untung ada kawan-kawan macam korang =) 

Sampai bila aku nak stay single?
Hrmm,entah la. Bila sampai seru kot. Sampai seru dah gatal merenyam sangat nak berlaki baru aku cari. Ada orang kata, cinta sejati tu tak perlu dicari, dia akan datang dengan sendiri. Tapi, bagi aku, aku tak percaya pada cinta sejati. Lagi-lagi zaman sekarang ni. Ada orang, depan kita, pijak semut pun semut segan nak mati, belakang kita, sendiri mau ingat la brader. 

Chow!

alamak kecoh la manusia ni !

Aku baru tak datang sehari dah nak kecoh macam dunia mau kiamat. Wakdepak la weyh.

Aku ada mc, aku bukan cuti saja-saja. Aku rasa aku ada hak untuk tidak datang kerja sebab aku sakit. Ok,fine memang last week aku cuti tapi tak ada mc atau apa saja jenis surat kiriman rasmi mahupun tak rasmi. Aku admit memang silap aku sebab tak pergi klinik. Period pain, tau tak macam mana rasanya kena period pain?  Nak bangun pun tak boleh. Sakit terlampau.

Itu cerita last week, harini punya cerita pulak, aku demam. Dapat Medical Certificate dari doktor. Bukan aku saje suka-suka tak nak datang. Apsal kau nak kecoh sangat. Fine,memang salah aku sebab lambat inform yang aku tak leh datang kerja, patut masuk kerja pukul 7 tapi sebab aku makan ubat lepas sahur pastu aku tertidur, tengahari baru sedar dan berpuluh2 miscalled aku dapat. Tapi, big deal sangat ke aku tak datang sampai kau nak pergi serang orang lain bising-bising tanya kenapa aku tak datang? Saje la tu nak cari point, nak cari salah orang.


mood : bengkak hati,panas membara dijiwa

diri ini tak layak untuk dicintai

Aku termimpikan kau wahai kekasih lama. Aku rindukan kau wahai kekasih lama. Boleh tak aku nak kembali kepada kau wahai kekasih lama?

Sekarang baru aku sedar, permata yang sering aku kejar itu rupanya hanya kaca yang bersinar.

Aku dah banyak sakitkan hati lelaki. Aku dah banyak kecewakan hati lelaki. Aku lakukan semua tu kerana dendam. Dendam aku terhadap seseorang yang bernama lelaki.


p/s : dendam terhadap SEseorang yang bernama lelaki, bukan SEMUA orang yang bernama lelaki, ok.

kecik2

Aku nak kembali ke zaman aku kecik-kecik.

Masa zaman sekolah dulu, aku memang tak ada langsung kawan lelaki. Langsung. Yes, langsung tak ada. Sekolah rendah, sekolah menengah semua kat sekolah perempuan.

 Masa tadika dulu pun aku tak kawan sangat dengan lelaki sebab aku ni pemalu. Ade la jugak aku minat sorang budak laki ni masa kat tadika dulu. Dia tua setahun dari aku. Kire mase tu aku umur lima tahun, dia dah enam tahun la.

Aku paling suka bila time rehat. Sebab time tu kitorang boleh pegi main kat taman. Masa tu la aku dapat usha budak laki yang aku minat tu. Kalau nampak dia nak pegi main slide, aku cepat-cepat follow, beratur belakang dia, dengan harapan dia tegur aku. Pastu kalau dia pergi main buaian pulak, aku ikut jugak walaupun masa tu buaian dah penuh. Aku buat-buat la macam aku tunggu turn sambil pusing-pusing kat tiang buaian buat tarian tiang dengan harapan dia pandang. Lepas dia dah bosan main buai, dia pergi main gayut-gayut pulak. Ape nama benda gayut-gayut tu, spider web ke apetah. Nampak dia panjat punya lah tinggi, aku pun konon-konon nak tunjuk kental, panjat jugak. Tapi sampai separuh je sebab aku gayat. Dapat tengok dia dari bawah pun jadi lah. Then, loceng berbunyi.

Semua orang kelam kabut lari lari beratur tepi kelas. Pastu aku baru teringat yang aku lupe nak makan makanan yang mak aku bekalkan pagi tadi. Masuk je dalam kelas aku terus cek drawer aku cari Tupperware gambar kartun aku. Sekali tak ada pulak. Jenuh la aku tawaf satu kelas tu cari Tupperware aku, takot nanti mak marah bile mak tau Tupperware tu hilang kat sekolah. Sedang aku mencari tiba-tiba aku ternampak sorang budak laki kelas aku tengah pegang Tupperware sebijik macam aku punya. Aku pun apa lagi, pegi la serang budak tu. Mula-mula dia tak nak pulangkan, pastu cikgu datang baru dia bagi balik Tupperware tu kat aku sambil gelak mengilai ngilai. Aku pun buka la Tupperware tu konon nak makan, sekali tengok, kosong! Habis makanan aku ditibai dengan budak tu. Kurang asam betol. Aku tak berani buat apa-apa sebab masa tu aku ni penakut, budak tu pulak memang suka buli orang. So aku diam jela. Tahan lapar sampai tengah hari. Hah, amek kau! Padan muka. Masa rehat orang suruh pergi makan aku pergi main kat taman. Gatal sangat. Haha.

 Oh, berbalik kepada cerita budak laki yang aku minat tu, sampai sudah aku tak tau dia tu sapa sebab dia tak pernah tegur aku pun. Penat je aku duk follow dia hari-hari. Tau la aku tak comel masa tu. Dah la hitam, comot, pendek pulak tu. Pandang sebelah mata pun dia tak mahu.

Sekian saja kisah sedih masa kecik-kecik aku. TAMMAT.


nak add ke tak nak nak ke tak nak ke tak? ketak ketak?

kalau aku add nanti nampak macam gelojoh sangat. Hrmmmm.

Ok. Dah add da pon. Tapi sayang, dia dah berpunya.. Hwaaa ='( kuciwanya rasa dihati ini.