for you my friend =)

Entry ni aku tujukan khas untuk kawan aku, S nama sebenar. haha.

Aku tengah jiwa kacau ni,tu sebab aku rajin nak update.

Tak de apa yang aku nak carutkan sebenarnya. 

Cuma aku nak bagitau yang aku senang berkawan dengan kau. Tiap kali sembang dengan kau tak sah kalau tak buat aku gelak guling-guling =D 

k lah,tu je. Bye !

T T L

Good person, you're the first to love me. The person that taught me love. 
Never forget you, I remember you, I remember only you. 

Perhaps I'll see you, so i'm wearing the clothes you bought me.
 And I cut my hair short like you used to like it.



To pass by the way I used to walk with you. I went round the long way thinking maybe you'd be there.
I still have the same phone number, thinking maybe you'll look for me again, my house is the same. 
In my mini hompy I just have the songs we used to listen together. 
Thinking maybe you'll look and you'll come back again.


We still can't forget, we still want each other. We're still in love. 
Separated. 
Honestly, I miss you. I miss you like crazy. 
I'll wait for you no matter what, I'll wait for you till the end. 
I stop to think, I'm standing still.

Thinking that maybe I'll see you. And if I see you in my heart will tremble. 
Thinking that my heart will sink and you'll see me dry and wrenched. 
To avoid the way I used to walk with you, I went round the long way thinking maybe you'd be there. 
I already changed my phone number. 
Maybe I will keep thinking of you, so I moved houses.

But in my mouth there are still words unsaid. 
Thinking maybe you'll look and you'll come back again. 

I want to tell you to start again. 
But I can't hear you nor see you even though I'm looking for you. 
Soaked by the pouring rain, I'm going to the place where we first met. 
I feel so pathetic. 
There's still a warm spot in my heart for you. 
You can bear it, therefor I will be able to bear it too. 
But, it will be so hard, I loved you so much. 


Even I tried really hard, I can't help it. 
Thinking that perhaps I'll see you by chance and you will looked at me.

In front of the mirror, I wipe my tears. 

Thinking maybe you will come to me =')

The only Guy

"He's the only guy I've been contacting." 
How sweet is that? 

'Arwah' Baik Budaknye


Merdeka!
Thank you sebab sudi tunaikan hasrat I nak pegi Tugu Negara. Kesian kan. Lame gila rasa jadi rakyat Malaysia, dah tua, tapi tak pernah pegi Tugu Negara. Oh,anyway back to the topic. Kita sekarang nak bercerita tentang 'arwah'nya. Antara makhluk Tuhan yang paling aku sayang. 

Tak tak *geleng kepala* bukan nak bercerita pasal orang ataupun manusia. Ini pasal ikan laga. Haha.
Introducing to you, my super duper ever stunning macho and handsome ikan laga --- > NAMI


Sewaktu zaman kegemilangan ia
Ni first time dalam hidup aku bela haiwan. Selama ni aku tak pernah, tak nak dan tak ada keinginan langsung nak bela haiwan. Kat rumah ni kalau ada adik-adik bela kucing ke arnab ke,aku pandang sebelah mata je. Ayah pun rajin bela ikan,aku tak amek port. Tapi sejak dua menjak kebelakangan ni,naluri keibuan aku makin menyerlah (okay,boleh muntah,sila sila). Maka aku suarakan keinginan aku kepada "somebody that i used to know" yang aku suka tengok ikan laga, tapi tak pernah bela. Masa tu aku cuma cakap je,tak sangka pulak dia take it seriously. Dua tiga hari lepas tu, that "somebody that I used to know" mms me this pic:

Kecik lagi masa ni

I was so excited and happy sampai rasa macam nak nangis. Tak sangka dia belikan betul-betul. Dapat full set siap dengan balang, batu warna-warni, rumpai tiruan, makanan ikan dengan ubat yang kaler biru tu. Itu adalah ikan dan haiwan pertama yang aku bela. Memang tak ada experience langsung bela ikan sebelum ni. Tapi orang kata bela ikan laga ni senang. Senang tak senang jugak sebenarnya. Kena selalu perhati tanda-tanda penyakit dia. Air kalau boleh tukar seminggu sekali. Bagi makanan dia jangan banyak sangat, just 5-10 biji sehari dah cukup. Then yang paling paling penting,kita kena jaga dia dengan ikhlas dan jangan lupa bagi kasih sayang yang sekucupnya.

Salah aku sebab ada satu ketika ni,aku terabaikan dia. Masa tu tengah jiwa kacau. Kebetulan cuti sem,aku malas nak bawak balik rumah, so aku tinggal Nami kat rumah sewa selama seminggu. Tapi ada housemate yang tak balik cuti, so aku mintak tolong diorang jagakan. Balik dari cuti tu aku tengok Nami still okay. Masih segar. So aku biarkan aje la. Aku tak tukar air dia. Ada la dalam 2 minggu macam tu,bila mood dah stabil baru tergerak hati nak tukar air. Lepas daripada tu aku perhati Nami dah macam lain macam. Dia dah tak aktif lagi. Bagi makan pun dia buat donno je. Selalunya kalau bagi makan, laju je dia sambar. Aku syak dia merajuk dengan aku sebab aku dah abaikan dia. Aku main-main dengan dia pun dia buat tak tau je. Memang betul merajuk lah cerita dia. Aku dah mula risau. Aku usha tengok body dia okay tapi mata dia merah. Tak lama lepas tu, aku detect kulit dia macam menggelupas sikit. Aku ingatkan dia nak tukar kulit ke ape. So aku watlek watcool aje la. Lama-lama tengok makin besar, sampai la macam dah nampak isi dia,ada merah-merah macam luka. Kesian. Sumpah kesian.


Masa ni dah nyawa-nyawa ikan laga
Nami pun dah lemah. Berenang menegak. Kadang-kadang terhuyung hayang (Err macam tak kena je perkataan ni,lantak lah ek) Kadang-kadang macam tak cukup oxygen. Tercungap-cungap aje aku tengok.

Sejak daripada tu,aku kerap tukar air dia. Dalam 2-3 hari sekali. Sebab kalau tak tukar, air dia berbau busuk. Hanyir. So nak tak nak kena tukar jugak. Aku ade google search pasal penyakit dia ni. Kalau nak ubatkan kena guna daun apetah tak ingat pulak nama. Tapi ade la satu daun tu. Rare jugak, nak cari pun ada kawasan tertentu je tumbuh. So tak dapat nak buat apa. Aku redha.


Tunggu masa je

Sedih sangat. Sudah la "somebody that i used to know" dah dump aku. Nami pun nak tinggalkan aku. Tetibe rase macam hilang tempat mengadu. Memang selalu aku mengadu apa-apa kat Nami. Celik mata je aku kejut Nami dulu,bagi dia makan baru aku makan. Sebelum tidur pun wish goodnite kat dia, bagi dia supper sikit, kiss-kiss sikit then baru tidur. Aku tak dapat bayangkan hidup aku kalau Nami tak ada.

24 Mei 2012, aku bangun daripada tidur, macam biasa, terus terkam Nami, nak bermanja la konon nye. Dari jauh aku dah jerit "Nami...good morning!" Bila aku datang dekat, aku tengok Nami dah tak bergerak. Aku ketuk-ketuk balang pun still. . . nothing. Hampa, bergenang air mata.

Macam ni la keadaan masa aku jumpa mayat ia


Lepas Nami mati, aku rasa macam, alahai. Entah tak tau macam mana nak describe. Yang penting sampai sekarang aku still tak jumpa pengganti Nami. Masih mencari.

Jiwang Bhai..

Hari itu Dia tarik rasa cinta kau pada aku, hingga kau jadi tawar hati.
Mungkin esok akan dilemparkan rasa cinta yang lebih ikhlas dalam hati seseorang yang lebih layak. 

Bersedih itu boleh, cuma jangan terlalu lama.
Aku pasti Dia ada percaturan khas buat kita.

Bersabarlah duhai hati.
Aku yakin,suatu hari nanti aku boleh tersenyum lebar kembali.

By: Na.Fi

you!

i am so going to make sure that you'll be regret of what you have done to me. Remember that boy.

Buffet Ramadhan Suatu Pembaziran

Mood: Mengenang kisah lama.

Tiba-tiba harini muncul rasa rindu kat hotel tu. Hotel yang memberi seribu satu kisah pahit dan seribu dua kisah manis dalam hidup aku. Pullman Putrajaya Lakeside,it is indeed a very peaceful and amazing place for the guest but a hell for the workers. Or is it I'm the only one who feels that? Haha. Tak kisah la. Yang pasti, macam-macam pengajaran aku dapat lepas bekerja kat situ. Siap bersumpah aku tak kan jejakkan kaki lagi kat tempat tu. Bayangkan betapa sengsaranya aku masa tu. Tapi sekarang tidak lagi. Hee.

Port terbaek untuk curi tulang

Tepi tangga menghadap tasik dengan angin sempoi punya, aku siap bantai tidur lagi kat sini. Tangga ni jarang orang guna. Tapi memang cun gila pemandangan dia. Agak-agak stress bekerja aku datang sini amek angin.


Buffet line
Jangan terpedaya,nampak je macam banyak tapi lane kiri dengan kanan tu makanan dia sama sebenarnya. Ada lauk-pauk,masakan melayu, cina dan western.


Appetizer: ulam-ulaman

Booth yang paling mendapat sambutan 

Staff pun pakat kerumun booth ni, siap buat ABC sendiri. Yang bestnya kalau buat sendiri boleh letak extra jagung,extra kacang, extra cincau, semua pun extra la. Cendol pun ada.

Manisan Arab: siapa makan confirm kencing rasa manis

Desserts : Pudding
Benda paling menyampah nak buat masa praktikal dulu adalah plating dessert. Aku ni pesen tangan keras, mana reti nak decorate bebagai ni hoi.

Ikan bakar tanpa arang
Tiap-tiap hari kena hadap benda ni, tapi tak sekali pun aku makan sebab aku tak suka ikan. Benda ni jugak penyebab tangan aku yang mulus ni jadi cacat. Masa nak masak tu dia meletup-letup habis baju apron semua kotor. Paling sedap bila dia meletup kat muka. Perghhhh, rasanya memang tak terkata.

Sate bersama abam katang
Aku suka jaga sate ni sebab orang-orang kat sini happening sikit daripada kat booth tu. Lagipun kawasan dia lebih terbuka,berangin. Kalau kat booth, tak bernafas wa cakap lu. Berlaga bontot selalu, panas pulak tu.

See. Punya la sempit, -__-"
 
Tapi paling best kat sini bila waktu berbuka semua pakat tenggong kat bawah, sorok kepala dalam booth, sumbat makanan dalam mulut penuh-penuh. Nak makan pun kena sorok-sorok takut GM guest nampak. Kesian. Orang lain semua makan sedap-sedap sampai membulat perut,yang kami ni terpaksa tahan demi mencari sesuap nasi selepas mereka semua kenyang.

Air pelbagai warna
So pada pendapat aku, berbuka kat hotel, bayar mahal-mahal, ada yang sampai RM100++ seorang untuk satu malam sahaja adalah tak berbaloi. Berapa banyak sangat la makanan yang kita boleh sumbat dalam masa 4 jam tu. Biasanya buffet start dari pukul 7.00 p.m. sampai 11.00 p.m. Pembaziran k.

Bulan puasa ni sepatutnya kita tahan nafsu kita daripada bernafsu seperti binatang. Tapi orang kata, setahun sekali je kan. So terpulang kepada masing-masing. Bagi aku, buffet Ramadhan is a big NO sebab aku kalau berbuka tak suka makan banyak-banyak. Kalau ada buffet sahur maybe boleh dipertimbangkan lagi. Sebab aku makan seperti seorang raja ketika bersahur. Semua benda aku sumbat kasi perut mampat. Bajet macam kalau aku makan banyak, siang hari nanti tak lapar. Ternyata tu semua tidak pernah menjadi kenyataan. Belum masuk waktu zohor pun perut dah merengek manja.


i'm getting married! hee huu~



Naah, its just my dream anyway. Hehe. Tipu lah kalau kata korang tak pernah mimpi kawen. Paling tak pun, mesti pernah terlintas sekejap dalam hati tu, angan-angan nak jadi suami atau isteri orang.

Dah,malas nak cakap banyak. Ni aku cuma nak meluahkan niat dihati je. Lepas tengok video kawen kat youtube, jiwa rasa menggelodak nak kawen juga. Biasa la pompuan.

Tengok video kawen Nabil Rajalawak, comel sangat, nak nikah pun sempat gelak sakan wat lawak semua, tok kadi dia pun sempoi habis, best! Nak laki macam tu jugak la boleh? hihi,ok gatai !

Bagi aku, masa bertunang nanti tak payah buat majlis besar-besaran sangat nak ada pelamin bagai, cukup lah sekadar hantaran dan cincin disamping family terdekat dan kawan-kawan rapat. Lagipun tunang je baru, kawen nye belum tentu.

Kalau boleh, ni kalau boleh la, tak paksa, tak rancang. Nak bertunang sekejap je. Aku tak nak berdarah manis lama-lama. Sebelum nikah tu kan ada merisik dan bertunang, time merisik tu dah boleh bincang pasal nikah terus kot. Ke tak boleh? Ah,aku kurang pasti pulak pasal benda tu.

Wang hantaran, mas kawin semua tu aku serahkan kepada mak ayah aku. Aku tak nak masuk campur. Yang penting hantaran nanti aku nak homemade. Nak buat sendiri. Itupun kalau ada masa lah nak buat. Tapi aku cuba, aku nak semua dari hasil tangan aku sendiri. Tak nak tempah dari orang lain. Mampu?

Tengok kepada trend sekarang,orang bagi hantaran kemain gempak lagi, dengan gadget mahal-mahal, perfume and make up set yang beribu ringgit, jam tangan pun tak nak kalah harganya. Ah, tak kisah la tu semua, diorang mampu, duit deme lantok deme ler nak gune. Aku tak kisah sangat bab hantaran tu, janji kau mampu dan ikhlas memberi. Gittew~
Kalau boleh nak buat hantaran dengan hasil titik peluh aku. Siap berangan nanti hantaran aku banyak makanan dari bendaan. Hehe. Aku nak buat cupcakes comel-comel. Sebiji kek yang amazing. Macarons yang menawan, nak buat macam croqembouch. Then chocolate homemade. Okay, dah ada 4 dulang, yang lain nanti akan difikirkan. 

Macarons image from Google


Tiba saat yang ditunggu-tunggu. *dup dap dup dap*
Majlis pernikahan. Lepas sah akad kena batal air sembahyang kan? Kena sarung cincin sume tu kan? Aku harap , itu lah kali pertama aku disentuh oleh suami aku. Aku tau aku bukan lah baik , muslimah sangat. Tipu la kalau aku kata aku tak pernah bersentuhan dengan lelaki bukan muhrim. Tersentuh kulit tu memang dah biasa. Yela, aku ni aurat pun tak tertutup rapat, makanya kebarangkalian untuk kulit tersentuh kulit itu makin tinggi. Lain lah kalau aku bertudung litup, tubuh diselubung sempurna, itu lain. Cuma apa yang aku nak sampaikan di sini, aku nak lelaki yang bakal aku kahwini itu nanti tak akan berani sentuh aku , hormati aku sebagai seorang wanita, bukan betina.

Batal air sembahyang kena sarung cincin, salam cium tangan. Lepas tu ada scene cium-cium dahi kan? Aku harap itu ciuman pertama kami. Biar jadi yang pertama dan termanis. Tapi aku rasa part cium-cium ni tok sah (baca: tak usah) duk tunjuk kat orang kot. Nak buat boleh,tapi biar tertutup. Hanya family je ada masa tu. Bukan budaya kita,i mean Islam bukan begitu.



Door gift; kalau dulu orang beri bunga telur dengan gula-gula. Sekarang dah tak main la tu semua. Aku ada gak aku usha door gift yang comel dan kreatif. Ada yang buat macam pouch beg guna kain, ada yg buat guna kertas yang selalu org bungkus waffle tu, macam-macam. Kalau aku,aku nk bg sesuatu yg orang tak kan buang. Kalau nak buang pun nk bagi orang tu rasa macam "alahai,sayangnye nak buang benda ni,tak jadi lah buang" *simpan balik dalam lemari* Haa gitu kekdohnye. Maybe boleh bagi macam handkerchief, tp tak nak la yg biasa org bg tu, aku nk wat guna kain satin,then ada nama aku dgn husband kt atas tu,alolo sweetnye. Tak pun bagi chopstick ke, haa ok gak kan. Tapi apa signifikasinya bagi chopstick? Tak pe, kengkonon 1 Malaysia la kan. Haha. Or maybe boleh bagi makanan je kot, macam mini cupcakes ke cookies ke chocolate ke. Nak lagi unik, bagi buah-buahan. Pernah dibuat dek orang bagi rambutan untuk door gift? Aku nak cubalah. Hahaha.


Goody Bags yang cute dari Oldblossom

To my future husband, mohon buat ini sebagai rujukan. That's all. Thank you. =)

Just Go With The Flow

“I believe in going with the flow. I don't believe in fighting against the flow. You ride on your river and you go with the tides and the flow. But it has to be your river, not someone else's. Everyone has their own river, and you don't need to swim,float,sail on their's, but you need to be in your own river and you need to go with it. And I don't believe in fighting the wind. You go and you fly with your wind. Let everyone else catch their own gusts of wind and let them fly with their own gusts of wind, and you go and you fly with yours.” 
― C. JoyBell C.

Chocolate Moist Confirm Menjadi

Aku ni memang suka baking. Masak benda lain aku kurang gemar sikit. Lagi-lagi masakan melayu. Kalau bawak pergi rumah bakal mertua suruh aku masak lauk pauk melayu, memang fail lah jawabnya. Confirm bakal mak mertua suruh clash terus dengan anak dia time tu juga. Untung kalau dapat bakal mertua yang tekak western, boleh lagi la kawtim rasanya. Setakat masak pasta, lasagna, pizza, lamb chop, chicken chop, steak tu  insyaallah lepas kot.

Kali ni aku nak share resipi kek yang confirm jadi punya kalau sesiapa buat. Tak kira lah korang masih noob dalam arena baking membaking ni atau dah pro (tapi rasanya yang pro tak pandang kot resipi easy pizy macam ni) Satu tips untuk yang baru belajar nak buat kek, try buat kek yang guna kaedah kukus dulu. Aku pasti 95% akan berjaya menghasilkan satu kek yang boleh dibanggakan. Nanti time raya boleh tayang kat kengkawan kek korang yang sedap amat tu. 

Dah banyak kali aku cuba resipi kek coklat kukus ni dan semua orang suka. Aku dapat resipi daripada internet, tapi aku lupa nak save link. Mohon ampun maaf dipinta. Tapi rasanya dapat dari MyR. Cuba try tengok kat sana. Ada banyak resipi.
This is mine. It turned out to be so so so so damn moist. Letak dalam peti ais kasi sejuk dulu,bila makan dia cair dalam mulut.


Chocolate Moist yang tersangat MOIST



Okay dah cukup mengarut,nah ni resipi Chocolate Moist:
Bahan-bahan :

* Minyak masak                                      100g
* Susu cair (setengah tin)                          125g
* Susu pekat (setengah tin)                       125g
* Serbuk koko                                         50g
   Telur                                                     #2
   Tepung gandum                                     75g
   Gula castor                                            100g
   Bicarbonate soda                                   1/2tsp
   Baking powder                                      1/2tsp
   Vanilla essence (tak de pun tak pe)         1tsp

Cara-cara:

1. Dalam periuk sederhana besar, masukkan susu cair, minyak masak, susu pekat dan vanilla essence, panaskan dengan api kecil (Jangan sampai mendidih). Bila dah rasa suam-suam sikit tu, boleh masukkan serbuk koko sedikit demi sedikit,gaul guna wire whisk untuk elak daripada berketul. Bila semua dah sebati,padamkan api.

2. Pukul telur dalam bekas lain sampai berbuih dan campakkan telur (telur je,bekasnya tak perlu) ke dalam periuk tadi. Sebelum tu, PASTIKAN adunan * tadi dah sejuk atau suam-suam ibu jari dulu. Jangan masukkan telur masa adunan masih panas nanti telur tu masak,jadi berketul. Faham?

3. Sementara tu,boleh lah panaskan air untuk mengukus. Tunggu sampai air menggelegak,then boleh kecilkan api.

4. Dalam bekas lain, ayakkan gula castor, tepung gandum, bicarbonate soda dan baking powder. Kemudian, tuangkan ke dalam adunan * tadi. Tuang sedikit demi sedikit (agak-agak dalam 3 kali tuang) dan kacau guna wire wisk. Kalau tak de wire whisk, guna sudip biasa pun boleh,tak de hal.

wire whisk dan sudip *imej dicuri dari google*


5. Tuangkan adunan ke dalam bekas dan kukus dalam 1 jam. Nak bakar pun boleh (170 Celsius, 40-45 minit) 


Tips :

1. Pastikan api kecil masa panaskan bahan * dan jangan masak terlalu lama dan sentiasa kacau,jangan dibiar adunan memanas sendiri sebab nanti dia akan hangus dan menimbulkan bau tak best pada kek. First time aku buat kek ni dulu, aku tibai pakai api besar, lepas tu aku biarkan dia sampai menggelegak. Hasilnya, telan lah kau kek berbau seperti bontot kuali,siap ada extra flavor, rasa pahit-pahit kelat sikit. hehe.

2. Semasa mengukus, pastikan api sederhana, jangan terlalu besar sebab nanti kek akan jadi merekah dan api yang terlalu kecil pula boleh menyebabkan kek bantat. 

3. Lapik penutup pengukus dengan kain supaya air dari penutup tak menitis atas kek dan menghasilkan kek yang tidak enak rupa. 

3. Lebih elok kalau guna bekas casserol, pyrex atau aluminium untuk mengukus. Nak guna bekas plastik pun boleh cuma kurang digalakkan sebab ada sesetengah bekas plastik akan keluarkan sejenis asid yang dipanggil Dioxion yang merbahaya bila digunakan pada suhu yang tinggi.

Nota: Adunan ni untuk loyang kecik je, kalau agak nak buat banyak boleh double the amount.

Sahur Terakhir

Tajuk nak acah-acah saspen je kan. Padahal baru first day Ramadhan.

Alhamdulillah tahun ni insyaallah dapat puasa sepenuhnya dekat rumah, dengan family, tu paling penting. Aku semangat ni nak cerita kisah dulu-dulu masa duduk kolej. Memang selalu kena time puasa je ada kelas. Paling legend, sahur makan meggi. Biasa la,student kolej. Malas nak turun pegi cafe,sanggup telan ape yang ada. Tapi paling sadis bila lauk yang dibeli masa berbuka, simpan elok-elok untuk sahur, tiba time nak makan tengok lauk tu dah semacam, bau pun dah dua macam. Perghh sedih sial sangat. Nak tak nak terpaksa makan nasi kosong. Untung ada roomate yang baik hati, hulur la lauk diorang sikit sorang. Yang paling best kalau duduk kolej, ada geng yang tak puasa. Biasa la perempuan susah nak dapat puasa penuh. Ada hari-hari cuti rasmi. Apa lagi, time orang semua pegi kelas, kita nyorok-nyorok pegi toilet, isi air dalam water heater, lari laju-laju masuk bilik masak meggi, makan sama-sama.

Tahun lepas,kena puasa masa praktikal. Aku rasa puasa lepas adalah paling teruk sepanjang hidup. Sudah lah bekerja dikelilingi makanan yang lavish. Orang-orang yang mengelilingi pun boleh tahan babish jugak. Tak kire besar kecik tua muda semua pakat tak puasa, slumber derk je makan depan orang. Aku yang lemah iman ni pun apa lagi,terikut-ikut lah gaya mereka. Paling tak tahan, ada satu hari ni, beriye bangun sahur dah makan apa semua, kebetulan mak buat cempedak goreng pagi tu, favorite dish aku pulak. Aku pun siap-siap la tapau bawak pegi kerja konon nya untuk berbuka. Aku kerja shift petang masa tu. Tapau letak dalam plastik je, masa dalam kereta aku letak kat seat sebelah, tengah hari masa tu, panas. Maka keluar lah wap-wap beserta bau harum semerbak cempedak tu. Punya lah lemah iman, aku pegi tibai makan dalam kereta. Nak pulak jalan kat Putrajaya tak banyak kereta, lengang je. Naif sungguh aku waktu tu. Sampai kat tempat kerja, port lepak paling kegemaran adalah dalam walk-in chiller. Heaven gile kot tempat tu. Sudah la sejuk, dipenuhi dengan makanan pulak. Fuhhh. Terbaek baq ang.

Itu cerita lama. Mohon tahun ni dapat menahan diri dari digoda syaitonnirrojim dan dapat puasa penuh. Amin.

Dasar jantan !

Sudah-sudah la tu nak game perempuan. Kau rasa bahagia ke buat macam tu? Kau tackle perempuan tu, kau pujuk rayu sampai dia cair, bila kau dapat apa yang kau nak, atau kau tak dapat apa yang kau nak, kau dah bosan, kau tinggalkan dia macam tu je. Kau buat dia macam sampah. Macam tak pernah wujud dalam hidup kau. Kau tak pernah fikir perasaan orang lain? Kau cuma fikir keseronokan sementara yang kau dapat tu.

Kau pernah dengar perkataan 'karma'? Kau tau apa maksud 'karma'? Kita hidup kat dunia ni tak lama mana pun. Kalau rezeki kau dapat hidup lama sikit, dapat kawen ada anak bini nanti, benda yang sama kau buat kat orang lain, kena balik kat anak bini kau, agak-agak kau suka ke kau gembira? Fikir-fikirkan la. Adios!

convent babes are high maintenance ? bajet ? hot ?

"Convent girls kan memang hot, tapi bajet,high maintenance."

That is a statement from a friend of mine. I didn't know that guys perception of Convent girls are negative. But,i can't agree more, we are hot. I love my Convent babes. They are the best. They are awesome. They are gorgeous. We talk the same language, its 'our' language. Convent-girls-day-out is different from other girls-day-out. We tend to show our 'gedikness' kind-of personality when we were together. Only God knows how much i love my Convent babes. 


Entry tiada titik noktah,cuma koma dan tanda soal

Salahkan aku kerana mudah berubah hati

Aku dah mula rasa semak dengan kewujudan kau. Dah dah la tu,aku dah cakap aku tak ada hati kat kau dah, Kenapa degil sangat kau ni? Nak tunggu aku lagi buat apa? Aku tak kisah kau nak tunggu aku,tunggu la lama mana pun,itu yang kau nak,kan? Yang membuat aku kisah sekarang,kau buat semak hidup aku, faham tak? Dekat facebook nama kau, kat handphone pon kuar nama kau, pagi kau,tengahari kau,malam kau lagi,? Walaupun aku tak balas kau nak jugak anta mesej banyak-banyak, kau tak reti penat ke?

I need my time, please? Boleh tak kau pergi kejap dari hidup aku? Bagi aku masa untuk aku fikir, betul ke aku tak perlukan kau lagi? Bukan macam ni caranya nak berkawan. *okay dah habis tanda soal*

Ya,memang aku pernah ada hati kat kau. Lama aku tunggu. Aku tunggu kau make a move. Tapi kau lambat. Ada orang lain yang dah berjaya tawan hati aku dulu. Time tu baru kau sibuk-sibuk nak rasa berbulu.

Sekarang hati aku dah tak ada pada kau lagi. Aku bagi pada orang lain, orang lain yang kononnya lebih menghargai. Yang kononnya lebih menyayangi. Tapi aku silap. Terlalu cepat aku jatuh hati, akhirnya aku yang merana sendiri. Cerita cinta aku memang selalu begini.

I'm Still Not Over You


Whats up? 
I know we haven't spoken for a while. But I was thinkin bout you and it kinda made me smile =) 
So many things to say and I'll put em in a letter and it might be easier. The words might come out better.


So many things I wanna know the answers to. Wish I could press rewind and rewrite every line to the story of me and you. Don't you know I've tried and I've tried to get you out my mind ?But it don't get no better. As each day goes by and I'm lost and confused. I've got nothing to lose. Hope to hear from you soon 

P/S: I'm still not over you

Excuse me, I really didn't mean to ramble on But there's a lot of feelings that still remain after you were gone. I guess you thought that I would put it all behind me. But it seems there's always something right there to remind me. Like a silly joke, or something on the t.v. 

Boy it aint easy. When I hear our song. I get that same old feeling. Wish I could press rewind. Turn back the hands of time and I shouldn't be telling you. Did you know I kept all of your pictures? Don't have the strength to part with them yet.




# To you, yes you, the one that used to be my so called "friend".
Don't be afraid. This 'letter' is not from the bottom of my broken heart. I took it from a song's lyric. 



unpredictable

Hati manusia ni senang je nak berubah. Harini kau cakap kau suka, mungkin esok dah jadi benci, lusa kau baru sedar yang rupanya kau masih suka.

Takpe lah, aku terima, aku redha. Mungkin belum masanya. Aku cuba untuk tak tunggu kau. Jangan risau, aku tak akan cari kau lagi. Semoga kau bahagia, semoga kau gembira. Cuma satu je yang aku minta, jangan lupakan kenangan kita =')

Tabah

Pertemuan ini pertemuan terakhir 
Dari dua insan yang sedang berkasih 
Kerna esok hari kita tidak lagi 
Digelarkan pasangan bercinta 
 (Pertemuan kita yang terakhir) 

 Sudah ku menduga kau akan berubah 
Cuma tunggu masa untuk kau meluah 
Tapi hari ini terbukti semuanya 
Kau pinta ku melupakan dirimu 
 Tak apalah... ku tak kisah

 Memang itu keputusanmu 
Memang itu nasib aku
 Sering terluka dan jiwa tersiksa 
 Biar hitam sejarah hidupku 
Namun aku tetap tabahkan hati 

Kesal memang kesal hatiku tercalar
 Siapalah yang inginkan perpisahan 
 Andai suatu hari ada orang yang bertanya 
Mengapa kita tidak lagi bersama
 Jawablah bahawa jodoh kita tiada 
Dan kita tidak pernah sengketa... oh 
 Moga engkau... berbahagia 
Di sampingnya yang engkau puja 
Cuma satu yang aku pinta 
Undanglah aku di hari bahagiamu

=)

mama i'm in love with a criminal



And he's got my name
Tatooed on his arm
His lucky charm
So I guess it's okay
He's with me
And I hear people talk
Trying to make remarks
Keep us apart
But I don't even hear
I don't care


But mama I'm in love with a criminal
And this type of love isn't rational, it's physical
Mama please don't cry, I will be alright
All reason inside I just can't deny, I love that guy



yes, i'm in love =) chup chup

cuak syal !

Aku tak pernah jarang rasa cuak macam ni. Nak check result punya pasal lah ni.
 Macam ayam berak kapur aku jadinya. 



Tepat pukul 12.00 a.m. berdesuppp aku buka email aku. Check inbox, tak ada. Check spam, pun tak ada. Berapa kali aku refresh email. Tak jugak muncul-muncul. Aku panas hati. Capai tuala, terus pegi mandi kasi sejuk sikit anggota dalaman.



Masa tengah mandi tu aku duk fikir la, macam mana kalau result aku teruk.
Teruk sangat-sangat. Macam mana kalau aku kena dismiss ? Apa aku nak cakap kat mak ayah aku. Aku rasa macam aku tak nak bagitau pasal result kat diorang. Apa aku nak buat? Nak cari  kerja? Lepas tu pura-pura macam tak ada apa berlaku depan mak ayah aku? (FYI, mak ayah aku jenis tak amik tau sangat pasal hal pelajaran aku,so bab-bab result dan segala benda semua aku settle sendiri. Memang aku disuruh berdikari. Cuma duit makan minum tu diorang support la)



Lepas mandi lala lala, dah sejuk dah wangi, aku try lagi check. Still,tak ada jugak. Dah nyaris nak fed up, tapi aku cuba jugak. Refresh sampai berapa puluh kali pun aku tak tau. At last, dangg! Ada satu email dekat inbox. Berdebarnye rase masa nak bukak tu. Pejam mata konon2 macam tengok cerita hantu.



Aku nekad (bukan naked) , apa nak jadi, jadi lah. Pelan-pelan aku scroll email yang aku dapat. Mata aku memang focus part last kat table tu. Perkataan "LU" (lu shut up,hee) Aku tak amek port pasal yang lain. Dari atas ke bawah dan "Alhamdulillah" aku LULUS ! Perasaan masa tu tok sah (baca: tak usah) nak kata lah. Aku malas nak describe. Tapi aku lega. Lega sangat-sangat. Terima kasih ya Allah. Kau masih beri aku peluang untuk teruskan perjalanan ini.



Semoga semester yang akan datang aku dapat usaha dengan lebih dan lebih dan lebih lagi. Aku akan motivate diri sendiri berpandukan azam dan cita-cita. Sebab selama ni aku cuma hidup mengikut arus (just go with the flow). Apa yang ada aku tempuh selagi aku mampu. Aku langsung tak ada effort untuk baiki diri. Aku pandang enteng kepada semua benda. Pada aku, kalau ada rezeki ada lah. Usaha tu memang tak ada. Kali ni,aku nekad, bukan naked, aku kena dapatkan keputusan yang cemerlang !

Rindu


Rindu.
Rindu nak menulis balik.
Rindu nak rasa semangat berkobar-kobar cari idea baru.
Rindu nak kongsi pengalaman aku.


tahun baru tapi cerita tetap lama

Berada di ketinggian 1500kaki dari paras laut, dengan berseluar jeans dan t-shirt pendek, terasa seperti ada yg mencuit-cuit urat saraf, sejuk. Malam tahun baru, tenang juga berada di situ. jauh dari hiruk piruk kota. 

Singgah sebentar d kedai serbaneka, panas. Jimat elektrik kalau buka kedai malam-malam disini, tak perlu penghawa dingin mahupun kipas angin, udara d luar sudah cukup buat diri menggigil. Melangkah terus ke bahagian belakang kedai, sambil mata memerhati satu susuk tubuh. "Amoi cantik". Getus suara hati. Sibuk mencari minuman yg dipesan juga untuk diri sendiri,tiba-tiba terlihat satu lagi susuk lelaki di tepi. "Handsome mamat ni,putih". Juga datang dari suara hati. Dua susuk tadi berada di sebelah aku, menatap peti paling hujung belah kiri. 

"Cukup tak duit u?" sambil si lelaki sibuk mencari sesuatu di peti. Pelik.

Aku pandang mereka. 'Lah,melayu rupanya'. Itu belum cukup buat aku pelik,ada yg lagi pelik. Air apa yg mahal sangat sampai tak cukup duit nak beli. Naik sampai ke sini tak kan nak beli air tin pun tak cukup duit? Ape ke sengkek sangat mamat ni. Harap muka je ensem. haha. 

Sengaja aku usha mereka. Si perempuan buat muka slumber. Yang lelaki sibuk ke sini sana. "Ambik skali air 100 plus" kata lelaki. "Kat rumah kan dah ada" Lagak seperti suami isteri bunyinya. Aku biarkan. Teruskan dengan agenda aku,mencari sesuatu buat kunyahan.

Sayup-sayup dari kaunter aku terdengar sesuatu yg mengujakan!

"Ni Islam ke tak? Kalau Islam tak boleh beli"

Cepat-cepat aku toleh ke arah mereka. Saje nak melihat reaksi pasangan sama cantik sama padan tu. Masing-masing tercengang. Jari ditundung ke arah luar kedai. Mungkin memberi penerangan kononnya ada kawan mereka yg 'bukan Islam' menunggu di luar. 

Akhirnya akak melayu di kaunter itu mengalah. Di scan nya 4 botol hijau yg dingin, bersama 2 kotak dunhill dan sebotol 100 plus. RM 72.80 tertera di skrin. Mereka bayar dan terus melangkah keluar. 

Aku senyum kepada akak kaunter. Selesai.