i'm getting married! hee huu~



Naah, its just my dream anyway. Hehe. Tipu lah kalau kata korang tak pernah mimpi kawen. Paling tak pun, mesti pernah terlintas sekejap dalam hati tu, angan-angan nak jadi suami atau isteri orang.

Dah,malas nak cakap banyak. Ni aku cuma nak meluahkan niat dihati je. Lepas tengok video kawen kat youtube, jiwa rasa menggelodak nak kawen juga. Biasa la pompuan.

Tengok video kawen Nabil Rajalawak, comel sangat, nak nikah pun sempat gelak sakan wat lawak semua, tok kadi dia pun sempoi habis, best! Nak laki macam tu jugak la boleh? hihi,ok gatai !

Bagi aku, masa bertunang nanti tak payah buat majlis besar-besaran sangat nak ada pelamin bagai, cukup lah sekadar hantaran dan cincin disamping family terdekat dan kawan-kawan rapat. Lagipun tunang je baru, kawen nye belum tentu.

Kalau boleh, ni kalau boleh la, tak paksa, tak rancang. Nak bertunang sekejap je. Aku tak nak berdarah manis lama-lama. Sebelum nikah tu kan ada merisik dan bertunang, time merisik tu dah boleh bincang pasal nikah terus kot. Ke tak boleh? Ah,aku kurang pasti pulak pasal benda tu.

Wang hantaran, mas kawin semua tu aku serahkan kepada mak ayah aku. Aku tak nak masuk campur. Yang penting hantaran nanti aku nak homemade. Nak buat sendiri. Itupun kalau ada masa lah nak buat. Tapi aku cuba, aku nak semua dari hasil tangan aku sendiri. Tak nak tempah dari orang lain. Mampu?

Tengok kepada trend sekarang,orang bagi hantaran kemain gempak lagi, dengan gadget mahal-mahal, perfume and make up set yang beribu ringgit, jam tangan pun tak nak kalah harganya. Ah, tak kisah la tu semua, diorang mampu, duit deme lantok deme ler nak gune. Aku tak kisah sangat bab hantaran tu, janji kau mampu dan ikhlas memberi. Gittew~
Kalau boleh nak buat hantaran dengan hasil titik peluh aku. Siap berangan nanti hantaran aku banyak makanan dari bendaan. Hehe. Aku nak buat cupcakes comel-comel. Sebiji kek yang amazing. Macarons yang menawan, nak buat macam croqembouch. Then chocolate homemade. Okay, dah ada 4 dulang, yang lain nanti akan difikirkan. 

Macarons image from Google


Tiba saat yang ditunggu-tunggu. *dup dap dup dap*
Majlis pernikahan. Lepas sah akad kena batal air sembahyang kan? Kena sarung cincin sume tu kan? Aku harap , itu lah kali pertama aku disentuh oleh suami aku. Aku tau aku bukan lah baik , muslimah sangat. Tipu la kalau aku kata aku tak pernah bersentuhan dengan lelaki bukan muhrim. Tersentuh kulit tu memang dah biasa. Yela, aku ni aurat pun tak tertutup rapat, makanya kebarangkalian untuk kulit tersentuh kulit itu makin tinggi. Lain lah kalau aku bertudung litup, tubuh diselubung sempurna, itu lain. Cuma apa yang aku nak sampaikan di sini, aku nak lelaki yang bakal aku kahwini itu nanti tak akan berani sentuh aku , hormati aku sebagai seorang wanita, bukan betina.

Batal air sembahyang kena sarung cincin, salam cium tangan. Lepas tu ada scene cium-cium dahi kan? Aku harap itu ciuman pertama kami. Biar jadi yang pertama dan termanis. Tapi aku rasa part cium-cium ni tok sah (baca: tak usah) duk tunjuk kat orang kot. Nak buat boleh,tapi biar tertutup. Hanya family je ada masa tu. Bukan budaya kita,i mean Islam bukan begitu.



Door gift; kalau dulu orang beri bunga telur dengan gula-gula. Sekarang dah tak main la tu semua. Aku ada gak aku usha door gift yang comel dan kreatif. Ada yang buat macam pouch beg guna kain, ada yg buat guna kertas yang selalu org bungkus waffle tu, macam-macam. Kalau aku,aku nk bg sesuatu yg orang tak kan buang. Kalau nak buang pun nk bagi orang tu rasa macam "alahai,sayangnye nak buang benda ni,tak jadi lah buang" *simpan balik dalam lemari* Haa gitu kekdohnye. Maybe boleh bagi macam handkerchief, tp tak nak la yg biasa org bg tu, aku nk wat guna kain satin,then ada nama aku dgn husband kt atas tu,alolo sweetnye. Tak pun bagi chopstick ke, haa ok gak kan. Tapi apa signifikasinya bagi chopstick? Tak pe, kengkonon 1 Malaysia la kan. Haha. Or maybe boleh bagi makanan je kot, macam mini cupcakes ke cookies ke chocolate ke. Nak lagi unik, bagi buah-buahan. Pernah dibuat dek orang bagi rambutan untuk door gift? Aku nak cubalah. Hahaha.


Goody Bags yang cute dari Oldblossom

To my future husband, mohon buat ini sebagai rujukan. That's all. Thank you. =)

Just Go With The Flow

“I believe in going with the flow. I don't believe in fighting against the flow. You ride on your river and you go with the tides and the flow. But it has to be your river, not someone else's. Everyone has their own river, and you don't need to swim,float,sail on their's, but you need to be in your own river and you need to go with it. And I don't believe in fighting the wind. You go and you fly with your wind. Let everyone else catch their own gusts of wind and let them fly with their own gusts of wind, and you go and you fly with yours.” 
― C. JoyBell C.

Chocolate Moist Confirm Menjadi

Aku ni memang suka baking. Masak benda lain aku kurang gemar sikit. Lagi-lagi masakan melayu. Kalau bawak pergi rumah bakal mertua suruh aku masak lauk pauk melayu, memang fail lah jawabnya. Confirm bakal mak mertua suruh clash terus dengan anak dia time tu juga. Untung kalau dapat bakal mertua yang tekak western, boleh lagi la kawtim rasanya. Setakat masak pasta, lasagna, pizza, lamb chop, chicken chop, steak tu  insyaallah lepas kot.

Kali ni aku nak share resipi kek yang confirm jadi punya kalau sesiapa buat. Tak kira lah korang masih noob dalam arena baking membaking ni atau dah pro (tapi rasanya yang pro tak pandang kot resipi easy pizy macam ni) Satu tips untuk yang baru belajar nak buat kek, try buat kek yang guna kaedah kukus dulu. Aku pasti 95% akan berjaya menghasilkan satu kek yang boleh dibanggakan. Nanti time raya boleh tayang kat kengkawan kek korang yang sedap amat tu. 

Dah banyak kali aku cuba resipi kek coklat kukus ni dan semua orang suka. Aku dapat resipi daripada internet, tapi aku lupa nak save link. Mohon ampun maaf dipinta. Tapi rasanya dapat dari MyR. Cuba try tengok kat sana. Ada banyak resipi.
This is mine. It turned out to be so so so so damn moist. Letak dalam peti ais kasi sejuk dulu,bila makan dia cair dalam mulut.


Chocolate Moist yang tersangat MOIST



Okay dah cukup mengarut,nah ni resipi Chocolate Moist:
Bahan-bahan :

* Minyak masak                                      100g
* Susu cair (setengah tin)                          125g
* Susu pekat (setengah tin)                       125g
* Serbuk koko                                         50g
   Telur                                                     #2
   Tepung gandum                                     75g
   Gula castor                                            100g
   Bicarbonate soda                                   1/2tsp
   Baking powder                                      1/2tsp
   Vanilla essence (tak de pun tak pe)         1tsp

Cara-cara:

1. Dalam periuk sederhana besar, masukkan susu cair, minyak masak, susu pekat dan vanilla essence, panaskan dengan api kecil (Jangan sampai mendidih). Bila dah rasa suam-suam sikit tu, boleh masukkan serbuk koko sedikit demi sedikit,gaul guna wire whisk untuk elak daripada berketul. Bila semua dah sebati,padamkan api.

2. Pukul telur dalam bekas lain sampai berbuih dan campakkan telur (telur je,bekasnya tak perlu) ke dalam periuk tadi. Sebelum tu, PASTIKAN adunan * tadi dah sejuk atau suam-suam ibu jari dulu. Jangan masukkan telur masa adunan masih panas nanti telur tu masak,jadi berketul. Faham?

3. Sementara tu,boleh lah panaskan air untuk mengukus. Tunggu sampai air menggelegak,then boleh kecilkan api.

4. Dalam bekas lain, ayakkan gula castor, tepung gandum, bicarbonate soda dan baking powder. Kemudian, tuangkan ke dalam adunan * tadi. Tuang sedikit demi sedikit (agak-agak dalam 3 kali tuang) dan kacau guna wire wisk. Kalau tak de wire whisk, guna sudip biasa pun boleh,tak de hal.

wire whisk dan sudip *imej dicuri dari google*


5. Tuangkan adunan ke dalam bekas dan kukus dalam 1 jam. Nak bakar pun boleh (170 Celsius, 40-45 minit) 


Tips :

1. Pastikan api kecil masa panaskan bahan * dan jangan masak terlalu lama dan sentiasa kacau,jangan dibiar adunan memanas sendiri sebab nanti dia akan hangus dan menimbulkan bau tak best pada kek. First time aku buat kek ni dulu, aku tibai pakai api besar, lepas tu aku biarkan dia sampai menggelegak. Hasilnya, telan lah kau kek berbau seperti bontot kuali,siap ada extra flavor, rasa pahit-pahit kelat sikit. hehe.

2. Semasa mengukus, pastikan api sederhana, jangan terlalu besar sebab nanti kek akan jadi merekah dan api yang terlalu kecil pula boleh menyebabkan kek bantat. 

3. Lapik penutup pengukus dengan kain supaya air dari penutup tak menitis atas kek dan menghasilkan kek yang tidak enak rupa. 

3. Lebih elok kalau guna bekas casserol, pyrex atau aluminium untuk mengukus. Nak guna bekas plastik pun boleh cuma kurang digalakkan sebab ada sesetengah bekas plastik akan keluarkan sejenis asid yang dipanggil Dioxion yang merbahaya bila digunakan pada suhu yang tinggi.

Nota: Adunan ni untuk loyang kecik je, kalau agak nak buat banyak boleh double the amount.

Sahur Terakhir

Tajuk nak acah-acah saspen je kan. Padahal baru first day Ramadhan.

Alhamdulillah tahun ni insyaallah dapat puasa sepenuhnya dekat rumah, dengan family, tu paling penting. Aku semangat ni nak cerita kisah dulu-dulu masa duduk kolej. Memang selalu kena time puasa je ada kelas. Paling legend, sahur makan meggi. Biasa la,student kolej. Malas nak turun pegi cafe,sanggup telan ape yang ada. Tapi paling sadis bila lauk yang dibeli masa berbuka, simpan elok-elok untuk sahur, tiba time nak makan tengok lauk tu dah semacam, bau pun dah dua macam. Perghh sedih sial sangat. Nak tak nak terpaksa makan nasi kosong. Untung ada roomate yang baik hati, hulur la lauk diorang sikit sorang. Yang paling best kalau duduk kolej, ada geng yang tak puasa. Biasa la perempuan susah nak dapat puasa penuh. Ada hari-hari cuti rasmi. Apa lagi, time orang semua pegi kelas, kita nyorok-nyorok pegi toilet, isi air dalam water heater, lari laju-laju masuk bilik masak meggi, makan sama-sama.

Tahun lepas,kena puasa masa praktikal. Aku rasa puasa lepas adalah paling teruk sepanjang hidup. Sudah lah bekerja dikelilingi makanan yang lavish. Orang-orang yang mengelilingi pun boleh tahan babish jugak. Tak kire besar kecik tua muda semua pakat tak puasa, slumber derk je makan depan orang. Aku yang lemah iman ni pun apa lagi,terikut-ikut lah gaya mereka. Paling tak tahan, ada satu hari ni, beriye bangun sahur dah makan apa semua, kebetulan mak buat cempedak goreng pagi tu, favorite dish aku pulak. Aku pun siap-siap la tapau bawak pegi kerja konon nya untuk berbuka. Aku kerja shift petang masa tu. Tapau letak dalam plastik je, masa dalam kereta aku letak kat seat sebelah, tengah hari masa tu, panas. Maka keluar lah wap-wap beserta bau harum semerbak cempedak tu. Punya lah lemah iman, aku pegi tibai makan dalam kereta. Nak pulak jalan kat Putrajaya tak banyak kereta, lengang je. Naif sungguh aku waktu tu. Sampai kat tempat kerja, port lepak paling kegemaran adalah dalam walk-in chiller. Heaven gile kot tempat tu. Sudah la sejuk, dipenuhi dengan makanan pulak. Fuhhh. Terbaek baq ang.

Itu cerita lama. Mohon tahun ni dapat menahan diri dari digoda syaitonnirrojim dan dapat puasa penuh. Amin.

Dasar jantan !

Sudah-sudah la tu nak game perempuan. Kau rasa bahagia ke buat macam tu? Kau tackle perempuan tu, kau pujuk rayu sampai dia cair, bila kau dapat apa yang kau nak, atau kau tak dapat apa yang kau nak, kau dah bosan, kau tinggalkan dia macam tu je. Kau buat dia macam sampah. Macam tak pernah wujud dalam hidup kau. Kau tak pernah fikir perasaan orang lain? Kau cuma fikir keseronokan sementara yang kau dapat tu.

Kau pernah dengar perkataan 'karma'? Kau tau apa maksud 'karma'? Kita hidup kat dunia ni tak lama mana pun. Kalau rezeki kau dapat hidup lama sikit, dapat kawen ada anak bini nanti, benda yang sama kau buat kat orang lain, kena balik kat anak bini kau, agak-agak kau suka ke kau gembira? Fikir-fikirkan la. Adios!

convent babes are high maintenance ? bajet ? hot ?

"Convent girls kan memang hot, tapi bajet,high maintenance."

That is a statement from a friend of mine. I didn't know that guys perception of Convent girls are negative. But,i can't agree more, we are hot. I love my Convent babes. They are the best. They are awesome. They are gorgeous. We talk the same language, its 'our' language. Convent-girls-day-out is different from other girls-day-out. We tend to show our 'gedikness' kind-of personality when we were together. Only God knows how much i love my Convent babes.