The only Guy

"He's the only guy I've been contacting." 
How sweet is that? 

'Arwah' Baik Budaknye


Merdeka!
Thank you sebab sudi tunaikan hasrat I nak pegi Tugu Negara. Kesian kan. Lame gila rasa jadi rakyat Malaysia, dah tua, tapi tak pernah pegi Tugu Negara. Oh,anyway back to the topic. Kita sekarang nak bercerita tentang 'arwah'nya. Antara makhluk Tuhan yang paling aku sayang. 

Tak tak *geleng kepala* bukan nak bercerita pasal orang ataupun manusia. Ini pasal ikan laga. Haha.
Introducing to you, my super duper ever stunning macho and handsome ikan laga --- > NAMI


Sewaktu zaman kegemilangan ia
Ni first time dalam hidup aku bela haiwan. Selama ni aku tak pernah, tak nak dan tak ada keinginan langsung nak bela haiwan. Kat rumah ni kalau ada adik-adik bela kucing ke arnab ke,aku pandang sebelah mata je. Ayah pun rajin bela ikan,aku tak amek port. Tapi sejak dua menjak kebelakangan ni,naluri keibuan aku makin menyerlah (okay,boleh muntah,sila sila). Maka aku suarakan keinginan aku kepada "somebody that i used to know" yang aku suka tengok ikan laga, tapi tak pernah bela. Masa tu aku cuma cakap je,tak sangka pulak dia take it seriously. Dua tiga hari lepas tu, that "somebody that I used to know" mms me this pic:

Kecik lagi masa ni

I was so excited and happy sampai rasa macam nak nangis. Tak sangka dia belikan betul-betul. Dapat full set siap dengan balang, batu warna-warni, rumpai tiruan, makanan ikan dengan ubat yang kaler biru tu. Itu adalah ikan dan haiwan pertama yang aku bela. Memang tak ada experience langsung bela ikan sebelum ni. Tapi orang kata bela ikan laga ni senang. Senang tak senang jugak sebenarnya. Kena selalu perhati tanda-tanda penyakit dia. Air kalau boleh tukar seminggu sekali. Bagi makanan dia jangan banyak sangat, just 5-10 biji sehari dah cukup. Then yang paling paling penting,kita kena jaga dia dengan ikhlas dan jangan lupa bagi kasih sayang yang sekucupnya.

Salah aku sebab ada satu ketika ni,aku terabaikan dia. Masa tu tengah jiwa kacau. Kebetulan cuti sem,aku malas nak bawak balik rumah, so aku tinggal Nami kat rumah sewa selama seminggu. Tapi ada housemate yang tak balik cuti, so aku mintak tolong diorang jagakan. Balik dari cuti tu aku tengok Nami still okay. Masih segar. So aku biarkan aje la. Aku tak tukar air dia. Ada la dalam 2 minggu macam tu,bila mood dah stabil baru tergerak hati nak tukar air. Lepas daripada tu aku perhati Nami dah macam lain macam. Dia dah tak aktif lagi. Bagi makan pun dia buat donno je. Selalunya kalau bagi makan, laju je dia sambar. Aku syak dia merajuk dengan aku sebab aku dah abaikan dia. Aku main-main dengan dia pun dia buat tak tau je. Memang betul merajuk lah cerita dia. Aku dah mula risau. Aku usha tengok body dia okay tapi mata dia merah. Tak lama lepas tu, aku detect kulit dia macam menggelupas sikit. Aku ingatkan dia nak tukar kulit ke ape. So aku watlek watcool aje la. Lama-lama tengok makin besar, sampai la macam dah nampak isi dia,ada merah-merah macam luka. Kesian. Sumpah kesian.


Masa ni dah nyawa-nyawa ikan laga
Nami pun dah lemah. Berenang menegak. Kadang-kadang terhuyung hayang (Err macam tak kena je perkataan ni,lantak lah ek) Kadang-kadang macam tak cukup oxygen. Tercungap-cungap aje aku tengok.

Sejak daripada tu,aku kerap tukar air dia. Dalam 2-3 hari sekali. Sebab kalau tak tukar, air dia berbau busuk. Hanyir. So nak tak nak kena tukar jugak. Aku ade google search pasal penyakit dia ni. Kalau nak ubatkan kena guna daun apetah tak ingat pulak nama. Tapi ade la satu daun tu. Rare jugak, nak cari pun ada kawasan tertentu je tumbuh. So tak dapat nak buat apa. Aku redha.


Tunggu masa je

Sedih sangat. Sudah la "somebody that i used to know" dah dump aku. Nami pun nak tinggalkan aku. Tetibe rase macam hilang tempat mengadu. Memang selalu aku mengadu apa-apa kat Nami. Celik mata je aku kejut Nami dulu,bagi dia makan baru aku makan. Sebelum tidur pun wish goodnite kat dia, bagi dia supper sikit, kiss-kiss sikit then baru tidur. Aku tak dapat bayangkan hidup aku kalau Nami tak ada.

24 Mei 2012, aku bangun daripada tidur, macam biasa, terus terkam Nami, nak bermanja la konon nye. Dari jauh aku dah jerit "Nami...good morning!" Bila aku datang dekat, aku tengok Nami dah tak bergerak. Aku ketuk-ketuk balang pun still. . . nothing. Hampa, bergenang air mata.

Macam ni la keadaan masa aku jumpa mayat ia


Lepas Nami mati, aku rasa macam, alahai. Entah tak tau macam mana nak describe. Yang penting sampai sekarang aku still tak jumpa pengganti Nami. Masih mencari.

Jiwang Bhai..

Hari itu Dia tarik rasa cinta kau pada aku, hingga kau jadi tawar hati.
Mungkin esok akan dilemparkan rasa cinta yang lebih ikhlas dalam hati seseorang yang lebih layak. 

Bersedih itu boleh, cuma jangan terlalu lama.
Aku pasti Dia ada percaturan khas buat kita.

Bersabarlah duhai hati.
Aku yakin,suatu hari nanti aku boleh tersenyum lebar kembali.

By: Na.Fi

you!

i am so going to make sure that you'll be regret of what you have done to me. Remember that boy.

Buffet Ramadhan Suatu Pembaziran

Mood: Mengenang kisah lama.

Tiba-tiba harini muncul rasa rindu kat hotel tu. Hotel yang memberi seribu satu kisah pahit dan seribu dua kisah manis dalam hidup aku. Pullman Putrajaya Lakeside,it is indeed a very peaceful and amazing place for the guest but a hell for the workers. Or is it I'm the only one who feels that? Haha. Tak kisah la. Yang pasti, macam-macam pengajaran aku dapat lepas bekerja kat situ. Siap bersumpah aku tak kan jejakkan kaki lagi kat tempat tu. Bayangkan betapa sengsaranya aku masa tu. Tapi sekarang tidak lagi. Hee.

Port terbaek untuk curi tulang

Tepi tangga menghadap tasik dengan angin sempoi punya, aku siap bantai tidur lagi kat sini. Tangga ni jarang orang guna. Tapi memang cun gila pemandangan dia. Agak-agak stress bekerja aku datang sini amek angin.


Buffet line
Jangan terpedaya,nampak je macam banyak tapi lane kiri dengan kanan tu makanan dia sama sebenarnya. Ada lauk-pauk,masakan melayu, cina dan western.


Appetizer: ulam-ulaman

Booth yang paling mendapat sambutan 

Staff pun pakat kerumun booth ni, siap buat ABC sendiri. Yang bestnya kalau buat sendiri boleh letak extra jagung,extra kacang, extra cincau, semua pun extra la. Cendol pun ada.

Manisan Arab: siapa makan confirm kencing rasa manis

Desserts : Pudding
Benda paling menyampah nak buat masa praktikal dulu adalah plating dessert. Aku ni pesen tangan keras, mana reti nak decorate bebagai ni hoi.

Ikan bakar tanpa arang
Tiap-tiap hari kena hadap benda ni, tapi tak sekali pun aku makan sebab aku tak suka ikan. Benda ni jugak penyebab tangan aku yang mulus ni jadi cacat. Masa nak masak tu dia meletup-letup habis baju apron semua kotor. Paling sedap bila dia meletup kat muka. Perghhhh, rasanya memang tak terkata.

Sate bersama abam katang
Aku suka jaga sate ni sebab orang-orang kat sini happening sikit daripada kat booth tu. Lagipun kawasan dia lebih terbuka,berangin. Kalau kat booth, tak bernafas wa cakap lu. Berlaga bontot selalu, panas pulak tu.

See. Punya la sempit, -__-"
 
Tapi paling best kat sini bila waktu berbuka semua pakat tenggong kat bawah, sorok kepala dalam booth, sumbat makanan dalam mulut penuh-penuh. Nak makan pun kena sorok-sorok takut GM guest nampak. Kesian. Orang lain semua makan sedap-sedap sampai membulat perut,yang kami ni terpaksa tahan demi mencari sesuap nasi selepas mereka semua kenyang.

Air pelbagai warna
So pada pendapat aku, berbuka kat hotel, bayar mahal-mahal, ada yang sampai RM100++ seorang untuk satu malam sahaja adalah tak berbaloi. Berapa banyak sangat la makanan yang kita boleh sumbat dalam masa 4 jam tu. Biasanya buffet start dari pukul 7.00 p.m. sampai 11.00 p.m. Pembaziran k.

Bulan puasa ni sepatutnya kita tahan nafsu kita daripada bernafsu seperti binatang. Tapi orang kata, setahun sekali je kan. So terpulang kepada masing-masing. Bagi aku, buffet Ramadhan is a big NO sebab aku kalau berbuka tak suka makan banyak-banyak. Kalau ada buffet sahur maybe boleh dipertimbangkan lagi. Sebab aku makan seperti seorang raja ketika bersahur. Semua benda aku sumbat kasi perut mampat. Bajet macam kalau aku makan banyak, siang hari nanti tak lapar. Ternyata tu semua tidak pernah menjadi kenyataan. Belum masuk waktu zohor pun perut dah merengek manja.